Mistrzostwa polski szkol cukierniczych

Głównym celem mistrzostw cukierniczych Expo Sweet jest popularyzacja zawodu cukiernika wśród młodzieży oraz wyróżnienie najzdolniejszych uczniów szkół związanych z tą profesją (ale także placówek gastronomicznych, spożywczych i piekarskich), którzy w przyszłości mają zostać najznamienitszymi cukiernikami w całym kraju. Ich zespoły maja do dyspozycji 3 i pół godziny na przygotowanie swoich prac konkursowych w postaci dwóch …

Mazurek

Mazurek to tradycyjne ciasto kuchni polskiej oraz nieodzowny element na każdym wielkanocnym stole. Ze względu na swoje bogate zdobienie mazurek pełni na stole funkcję przede wszystkim dekoracyjną, chociaż ciężko mu odmówić także wspaniałych walorów smakowych. Mazurek jest przygotowywany z najróżniejszego rodzaju ciast - chociażby biszkoptowego, makaronikowego, kruchego czy marcepanowego. Są one pokrywane słodkimi masami (np. …

Marcepan

Marcepan jest znaną powszechnie masą, stworzoną z uprażonych i zmielonych migdałów z cukrem. Jej cechą charakterystyczną jest niezwykle słodkim smakiem. Zdaniem wielu historyków marcepan przybył do Europy wraz z kolejnymi wyprawami zbrojnymi Turcji, chociaż prawa do jego przepisu roszczą sobie także Węgrzy (którzy posiadają nawet własne muzeum marcepanu) oraz Włosi. Aż do momentu stworzenia czekolady …

Makowiec

Makowiec, znany także jako strucla z makiem, to drożdżowe (lub kruche) ciasto, które jest zawijane wraz ze specjalnie przygotowaną, makową masą. Mak jest przygotowywany poprzez moczenie go przez całą noc i gotowanie aż do uzyskania odpowiedniej miękkości. Następnie mieli się go (dwu lub trzykrotnie) w maszynce o najmniejszych oczkach – lub uciera w tak zwanej …

Historia cukiernictwa

Cukiernictwo jest dziedziną sprzedaży żywności, która obejmuje swoim zakresem wytwarzanie produktów cukierniczych oraz pieczywa cukierniczego. Jego początki są datowane jeszcze na czasy prehistoryczne. Ówcześni ludzie nie znali jeszcze cukru, ale już wtedy poznali smak słodkości dzięki miodowi od dzikich pszczół czy w postaci soku brzozowego i klonowego. Pierwsze słodkie wypieki narodziły się prawdopodobnie w czasach …

Herbatniki

Jako jedne z najtańszych (i najłatwiej dostępnych) słodkich wypieków, herbatniki są idealnym dodatkiem zarówno w formie małego deseru, jak i składnika innych ciast. Są one niczym innym jak małymi ciasteczkami na bazie mąki, masła, cukru oraz środków spulchniających. Co do zasady wyróżnia się dwa rodzaje herbatników: laminowane oraz nielaminowane, dzielące się z kolei na przekładane …

Drozdzowka

Drożdżówka to prawdopodobnie najwięcej produkowany rodzaj wypieków cukierniczych w naszym kraju. Słodki posiłek z ciasta drożdżowego o okrągłym kształcie jest nieodzownym elementem posiłków chociażby wśród młodzieży szkolnej - co niedawno było przedmiotem batalii prawodawczej, związanej z ograniczeniem tak zwanej niezdrowej żywności w placówkach edukacyjnych. Zazwyczaj lukrowane, z najróżniejszymi dodatkami (takimi jak ser, dżemy, budyń, mak …

Czekolada

W dzisiejszych czasach trudno wyobrazić sobie świat bez czekolady. Jej początki, sięgające w Europie XVII wieku mają swoje korzenie w cywilizacjach Azteków i Majów. To właśnie oni wykorzystali po raz pierwszy kakao do produkcji napoju z dodatkiem miodu lub chilli o nazwie Xococalit. W dzisiejszych czasach mianem czekolady określamy produkt tworzony z miazgi kakaowej oraz …

Ciastka

W zasadzie jedyną rzeczą łączącą ciastka jest fakt, że są one wyrobami cukierniczymi mniejszymi od tradycyjnych ciast. Cała reszta w postaci składu, smaku, kształtu czy wielkości to jedno wielkie pasmo różnorodności, które stale zaskakuje. Mogą być one pieczone z najróżniejszego rodzaju mas: z ciasta francuskiego, kruchego, drożdżowego, parzonego i wielu innych. Ich dodatkiem może być …

Beza

Cukiernicze połączenie białek z kurzych jaj oraz słodkiego cukru-pudru podczas pieczenia w niskiej temperaturze owocuje jednym z najdelikatniejszych produktów w ofercie miejsc sprzedających wszelakie słodkości. Zależnie od sposobu przyrządzania preferowanego przez cukiernika, bezy mogą być kruche i lekkie lub (przy niższej temperaturze) nieco bardziej ciągliwe. Beza, wykorzystywana przede wszystkim przy wszelakich tortach i ciastkach, jest …