Jeżeli istnieje jakieś ciasto, kojarzące się nieodzownie z okresem świąteczno-zimowym to niewątpliwie jest nim piernik. Tradycyjnie jest on wypiekany z mieszaniny pszennej oraz żytniej mąki, mleka, jajek, karmelizowanego cukru oraz miodu. Całość jest doprawiana korzennymi przyprawami, takimi jak cynamon, goździki, gałka muszkatołowa czy kardamon. Samo ciasto musi fermentować przez odpowiednio długi okres, co do zasady wynoszący kilka tygodni lub miesiąc. Piernik charakteryzuje się ogromną różnorodnością jego wypiekania – w efekcie czego występuje zarówno w formie małych i dużych ciastek, jak i np.
Dużych bloków, tradycyjnie przekładanych marmoladą. Całość jest najczęściej oblewana czekoladą lub lukrem.
Pierniki są ciastkami, kojarzącymi się nieodzownie z dawnymi miastami Hanzy, symbolizując ich doskonałe prosperowanie (przyprawy korzenne były wtedy towarem luksusowym) oraz rozległe kontakty handlowe ze światem. W Polsce najsłynniejszymi miastami piernikarskimi są Toruń oraz Gdańsk. Co ciekawe, w XVII wieku w Polsce pierniki były sprzedawane w wielu aptekach jako remedium na liczne dolegliwości i choroby.