Jak zaparzyć dobrą herbatę?

Miałem szansę spotkać wiele osób, które nie lubią smaku herbaty, ale myślę, że są to prawie na pewno osoby, które po prostu nigdy nie miały przyjemności cieszenia się z herbaty, która została wykonana przy użyciu właściwej metody. Każdy rodzaj herbaty ma unikalny sposób parzenia, dlatego nie trudno zrozumieć jest to, że ludzie nie mogą wiedzieć, jaki jest najlepszy sposób na to by zrobić dobrą herbatę. A kiedy powtarza się niektóre błędy to herbata może wyjść niesmacznie. Nie martw się jednak, ponieważ każda odmiana herbaty może być warzone przy użyciu prawie każdego procesu. Zdając sobie sprawę z kilku ważnych elementów masz szansę na parzenie i picie naprawdę dobrej herbaty.

Czarna herbata zazwyczaj nie stwarza żadnych problemów dla większości osób. Zasadniczo trzeba ją parzyć kilka minut we wrzącej wodzie. Ta metoda działa dobrze dla większości herbat tego gatunku. Dzięki sporej różnicy w sposobie warzenia między rodzajami czarnej a zielonej herbaty ta druga jest na ogół nieco trudniejsza do zaparzenia. Główne aspekty to odpowiednia temperatura wody i czas moczenia. Temperatura nie może zbyt wysoka dla takiej herbaty, ponieważ jej delikatne liście wymagają znacznie chłodniejszej wody.
Artykuł dzięki: