Sernik

Sernik zajmuje szczególne miejsce wśród tradycyjnych polskich ciast deserowych. Ciężko wyobrazić sobie uroczystość rodzinną czy nawet odwiedziny babci, nie zawierające w swoim menu wspomnianego ciasta na bazie twarogu lub sera. Serniki dzielą się zasadniczo na 3 gatunki, związane ze sposobem ich powstawania. Pierwszym z nich jest sernik pieczony, gdzie masa serowa jest najczęściej wylewana na kruchy (lub półkruchy) spód ciasta i posypywana kruszonką. Niekiedy na sernik pieczony nakłada się także beze, lukier, polewę czekoladową lub różnego rodzaju owoce. Kolejny rodzaj, gotowany jest dokładnie tym, na co wskazuje jego nazwa. Różnicą w przepisie (w porównaniu do pieczonego) jest najczęściej dodanie do ciasta budyniu w proszku.
Ostatni rodzaj opisywanego ciasta, czyli sernik na zimno skłąda sie z wcześniej upieczonego ciasta (lub na przykład warstwy biszkoptowej czy zmielonych herbatników), na który wykłada sie masę serową z dodatkiem żelatyny. Całość jest schładzana w lodówce, zaś po osiągnięciu odpowiednio niskiej temperatury podawana jako nieodzowny dodatek do kawy czy herbaty.

Zobacz stronę autora: metale kolorowe skup