Głównym celem mistrzostw cukierniczych Expo Sweet jest popularyzacja zawodu cukiernika wśród młodzieży oraz wyróżnienie najzdolniejszych uczniów szkół związanych z tą profesją (ale także placówek gastronomicznych, spożywczych i piekarskich), którzy w przyszłości mają zostać najznamienitszymi cukiernikami w całym kraju. Ich zespoły maja do dyspozycji 3 i pół godziny na przygotowanie swoich prac konkursowych w postaci dwóch tortów jednopoziomowych i deseru nawiązującego do tegorocznej tematyki (w 2016 był to Henryk Sieniewicz) – z czego samo przygotowywanie ciasta to czas wynoszący równe 3 godziny.
Potem następuje krótka prezentacja efektu końcowego, podczas tkaniny wodoodporne której zespół opowiada także o wykorzystanych technikach oraz recepturach.
Konkurs odbywa się w Hali Centrum Targowo-Kongresowego MT Polska w Warszawie. Impreza jest objęta patronatem licznych czasopism i stowarzyszeń branżowych (np. Fundacji Klubu Szefów Kuchni oraz Stowarzyszenia Kucharzy Polskich), zaś w jury zasiadają profesjonalni sędziowie z kraju i zagranicy. Składa się ono zasadniczo z 6 osób: przewodniczącego, 4 mistrzów cukierniczych oraz członka honorowego, będącego laureatem poprzednich edycji konkursu. Zwycięzcy pierwszego miejsca otrzymują puchar oraz medale i dyplomy. Ponadto szkoła którą reprezentowali wygrywa nagrodę pieniężną w wysokości 5000 zł.