W dzisiejszych czasach trudno wyobrazić sobie świat bez czekolady. Jej początki, sięgające w Europie XVII wieku mają swoje korzenie w cywilizacjach Azteków i Majów. To właśnie oni wykorzystali po raz pierwszy kakao do produkcji napoju z dodatkiem miodu Przewody do chłodziwa lub chilli o nazwie Xococalit.
W dzisiejszych czasach mianem czekolady określamy produkt tworzony z miazgi kakaowej oraz tłuszczu kakaowego, środków słodzących i innych dodatków. Dzielimy ją zasadniczo według dwóch kryteriów. Pierwsze z nich to stan skupienia czekolady w postaci stałej oraz pitnej. W drugim przypadku kryterium jest jej smak, dzielący ją na gorzką, mleczną, białą oraz deserową. Oczywiście może ona posiadać różnorodne wariacje i dodatki, wśród których najpopularniejszymi są między innymi rodzynki i orzechy.
Jednak czekolada zyskała na popularności nie tylko dzięki walorom smakowym, ale także swoim właściwościom. Wywołuje ona poczucie sytości i poprawia nastrój oraz łagodzi ból dzięki pobudzaniu organizmu do produkcji endorfin. Co ciekawe, czekolada posiada także niewielki ilości kofeiny.