Ciastka

W zasadzie jedyną rzeczą łączącą ciastka jest fakt, że są one wyrobami cukierniczymi mniejszymi od tradycyjnych ciast. Cała reszta w postaci składu, smaku, kształtu czy wielkości to jedno wielkie pasmo różnorodności, które stale zaskakuje. Mogą być one pieczone z najróżniejszego rodzaju mas: z ciasta francuskiego, kruchego, drożdżowego, parzonego i wielu innych. Ich dodatkiem może być dosłownie wszystko – owoce, lukry, kremy, bita śmietana, budyń czy nawet słony farsz z dodatkiem mięsa. Mogą być podzielonymi na mniejsze elementami dużego ciasta (jak na przykład wuzetki), ze specjalnie wypiekanych i nadziewanych porcji, jak i tworzone w specjalnych foremkach czy szprycą cukierniczą – co charakteryzuje ciastka kruche i biszkoptowe.
Jak więc widać, ciasta oferują nam niezwykle bogatą ofertę oraz sposób ich przyrządzania, w których każdy znajdzie coś dla siebie.