Począwszy od herbaty

27 sierpnia , 2021 by: Patryk Rybski Kuchnia

Herbata ma wiele różnych odmian, które są ogólnie klasyfikowane jako odmiana zielona, czarna i biała. Kilka innych jest również wymienianych, takich jak żółta herbata i Pu- erh, ale nie łatwo dopasować je do tego systemu klasyfikacji. Wszystkie te różne typy herbaty pochodzą z tej samej rośliny. Różnią się one przede wszystkim sposobem przetwarzania w momencie gdy są produkowane. Jeden prosty sposób rozumienia tych odmian jest to wymienienie ich w kolejności pasującej do tego jak długo są one przetwarzane. Począwszy od herbaty najmniej przetworzonej: biała, zielona i czarna. Białe odmiany herbaty to te najmniej przetworzone.

Białe herbaty mogą uschnąć naturalnie, liście i pąki są zbierane, a następnie ogrzewane. Białe herbaty są w wielu odmianach. Herbaty zielone są zwykle pośrodku. Czasem mają aromat dymu suchych liści. Czarne herbaty są całkowicie utlenione i są najciemniejsze ze wszystkich herbat i stanowią zdecydowaną większość herbaty spożywanych na całym świecie. Istnieje wiele odmian czarnej herbaty. Spróbuj tych różnych odmian dla siebie, aby wiedzieć która jest dla ciebie najbardziej korzystna i najsmaczniejsza. Ten artykuł to jedynie krótkie wprowadzenie do świata odmian herbaty.
Artykuł dzięki: