Szarlotka

Jabłecznik, znany także jako szarlotka jest ciastem pochodzącym z obszarów Francji. Istnieje wiele rodzajów szarlotek, jednak ich wspólnym składnikiem jest zawsze kruche lub półkruche ciasto oraz jabłka. Jednak to tylko podstawa przepisu, bowiem do ciasta możemy dodać także inne owoce (jak np. morele czy gruszki), rodzynki oraz przyprawy korzenne w postaci cynamonu i goździków. Popularnym rodzajem szarlotki jest tak zwane amerykańskie apple pie, czyli tarta serwowana z bitą śmietaną lub porcją lodów. Inną "narodową" odmianą ciasta jabłkowego jest francuska tarta tatin, polegająca na "odwróceniu" pieczenia – forma jest najpierw wykładana masą jabłkową, a dopiero potem przykrywana ciastem. Holenderską wariacją szarlotki jest z kolei appelbeignet – popularny zwłaszcza podczas Sylwestra plaster jabłka, zanurzony w płynnym cieście lub owinięty ciastem francuskim.
Holendrzy stoją także za wynalezieniem wypieku znanego jako appelflap, będący (popularnym także u nas) trójkątnym ciastem franc uskim, nadziewanym jabłkami i posypywanym cukrem.