Makowiec

Lipiec 05 , 2018 by: Patryk Rybski Ciasta

cat’s claw
Makowiec, znany także jako strucla z makiem, to drożdżowe (lub kruche) ciasto, które jest zawijane wraz ze specjalnie przygotowaną, makową masą. Mak jest przygotowywany poprzez moczenie go przez całą noc i gotowanie aż do uzyskania odpowiedniej miękkości. Następnie mieli się go (dwu lub trzykrotnie) w maszynce o najmniejszych oczkach – lub uciera w tak zwanej makutrze. Do przygotowanej masy dodaje się bakalie, orzechy włoskie lub migdały oraz miód. Gotowe ciasto polewa się lukrem i ewentualnie obsypuje skórką pomarańczową. Makowiec jest tradycyjnym polskim ciastem wigilijnym – według tradycyjnych wierzeń jego spożycie miało zapewniać szczęście. https://brandformdisplay.pl/kasetony/
Ponadto dawniej panowało także powszechne ludowe przekonanie, że dziewczyny trące mak na wigilijny makowiec rychło wyjdą za mąż. Sam mak jest zresztą chrześcijańskim symbolem płodności. http://teurgium.com/nasza-oferta/tarasowe-plyty-ceramiczne/

Polecamy portal