Makowiec

Makowiec, znany także jako strucla z makiem, to drożdżowe (lub kruche) ciasto, które jest zawijane wraz ze specjalnie przygotowaną, makową masą. Mak jest przygotowywany poprzez moczenie go przez całą noc i gotowanie aż do uzyskania odpowiedniej miękkości. Następnie mieli się go (dwu lub trzykrotnie) w maszynce o najmniejszych oczkach – lub uciera w tak zwanej makutrze. Do przygotowanej masy dodaje się bakalie, orzechy włoskie lub migdały oraz miód. Gotowe ciasto polewa się lukrem i ewentualnie obsypuje skórką pomarańczową. Makowiec jest tradycyjnym polskim ciastem wigilijnym – według tradycyjnych wierzeń jego spożycie miało zapewniać szczęście.
Ponadto dawniej panowało także powszechne ludowe przekonanie, że dziewczyny trące mak na wigilijny makowiec rychło wyjdą za mąż. Sam mak jest zresztą chrześcijańskim symbolem płodności.