Herbatniki

Jako jedne z najtańszych (i najłatwiej dostępnych) słodkich wypieków, herbatniki są idealnym dodatkiem zarówno w formie małego deseru, jak i składnika innych ciast. Są one niczym innym jak małymi ciasteczkami na praca licencjacka bazie mąki, masła, cukru oraz środków spulchniających. Co do zasady wyróżnia się dwa rodzaje herbatników: laminowane oraz nielaminowane, dzielące się z kolei na przekładane nadzieniem i nie zawierające go. Wśród herbatników przekładanych wymienia się nadzienia cukrowo-tłuszczowe, pralinowe oraz te zawierające nadzienie z jąder nasion oleistych.
Ich nazwa wywodzi sie po prostu od herbaty, która wydaje się stanowić nieodzowny element ich konsumpcji. Swoją popularność zawdzięczają przede wszystkim swoim walorom odżywczym, łatwości w przechowywaniu oraz długiej przydatności do spożycia – dzięki czemu do dzisiaj stanowią na przykład element racji żywnościowych we współczesnym wojsku.